Met de hond op vliegvakantie

Hond op vakantie

Neem de hond mee op vliegvakantie!

U gaat op vakantie en neemt mee… de hond! Waarom zou je je trouwe viervoeter thuis achter laten als er verschillende handige tips en oplossingen zijn om samen met de hond op vakantie te gaan? Natuurlijk is het wel van belang om objectief te bepalen wat voor een vakantie u gaat ondernemen.

In dit artikel geven wij u praktische tips om de hond op vakantie mee te kunnen krijgen. Denk daarbij aan vervoer, voeding, verblijf, etc.

Bij een vliegvakantie met de hond zijn er diverse zaken waar u rekening mee moet houden. Vliegen binnen Europa kan in sommige uitkomst bieden en u kunt leuke trips en vakanties plannen waarbij u de hond mee kunt nemen.

In het buitenland zijn gespecialiseerde vliegtuigmaatschappijen waarbij u zeer eenvoudig met de hond mee kunt. Hier lopen we in Europa mee achter maar we zijn op de goede weg en er zijn steeds hond vriendelijkere oplossingen bedacht.

Omdat men graag de hond mee wilt nemen op vakantie hebben wij deze checklist samengesteld zodat u goed voorbereid op vliegvakantie met de hond kunt.

Hoe fit is de hond?

Zoals u zelf misschien weet is het vliegen vrij intensief maar als u gezond bent is het goed te doen. Voor honden geldt dit ook. Is de hond ziek, zwanger, op leeftijd of juist piep jong? Dan kunt u deze toch beter thuis laten. Sommige rassen kunnen zelfs last krijgen van de ijle lucht.

Hond kalmeren of niet?

Er zijn voor en tegenstanders maar van verschillende bronnen hebben wij begrepen dat het beter is om de hond geen kalmerende middelen toe te dienen. De hond is niet meer scherp en heeft moeite om goed te reageren in voor de hond vreemde situaties.

Wat voor vlucht kiest u?

Kiest u een drukke of een rustige vlucht? Wij raden u aan om een vlucht te nemen buiten de spits tijden, dit zijn rustige vluchten en er is meer aandacht voor de hond. U kunt gebruik maken van de hotels rondom Schiphol om daar te overnachten als u een nachtvlucht neemt.
Plan dit wel ruim omdat u rekening moet houden met extra check in tijd.

De hond en de bench

Als de hond vlak voor vertrekt voor de eerste keer in een bench moet dan kan dat voor het dier erg verwarrend zijn.

Wees hier voorzichtig mee en stop de hond niet zomaar in een bench, dit is een proces wat u langzaam moet opbouwen. Laat in het begin de hond zelf de bench in kruipen zonder dat u dit forceert. Als u merkt dat het beestje wat meer gewenning krijgt dan doet u soms de bench dicht. Let op: doe dit in het begin alleen als de hond u nog ziet om zo de hond te laten zien. Gaat dit ook goed? Sluit de bench een paar uur en laat de hond hier aan wennen. Laat hem niet te lang alleen zodat hij het weet dat u terugkomt en hij u kan vertrouwen.

Hoe neem je de hond mee?

Er zijn drie manieren om de hond te vervoeren.

  • In de cabine. De hond moet in een reistas passen.
  • Bagageruimte. De hond gaat mee in het zelfde vliegtuig als u in een bench in de bagageruimte.
  • Cargo. Via deze manier is er geen garantie dat de hond met hetzelfde vliegtuig vliegt als u.

Vliegt u via KLM? Dan is er een verzorger aanboort die meevliegt.

Hoeveel kost het om je hond mee te nemen?

Dit verschilt per maatschappij en de manier waarop je de hond wilt vervoeren. Gaat de hond mee in de cabine? Dan betaald u doorgaans het tarief voor overbagage (gewicht hond + bench).
Vliegt de hond mee als cargo? Dan gelden de vrachttarieven.
Weer andere maatschappijen hebben vaste tarieven ongeacht hoe de hond meevliegt.

Omdat er per vlucht maar een maximaal aantal honden mee mogen vliegen dient u dit nauwkeurig met de vliegtuigmaatschappij af te stemmen. Check een dag voordat u vertrek voor de zekerheid nog eens met de maatschappij om zeker te weten dat ze rekening houden met de hond. Dit voorkomt teleurstellingen.

Hou rekening met het eten en drinken

Het is niet prettig als de hond in zijn bech moet poepen of plassen. Probeer te zorgen dat de hond niet met een volle maag of blaas vliegt. Geef de hond zes uur van te voren geen eten en drie uur van te voren geen drinken meer.

Vakantieman, gezellig he!

Inchecken

Een tip is om voor het inchecken de hond even goed te laten rennen en uit te laten. Zorg ook dat u de juiste documenten mee hebt. Zonder reis documenten (hondenpaspoort) en vaccinaties wordt je geweigerd.

Tijdens de vlucht

De hond moet de hele vlucht in de reistas zitten en mag niet los rondlopen. Verifieer via de website van de vliegtuigmaatschappij welke eisen zij stellen aan een reis tas.

Ook als je hond via het bagage ruim mee vliegt dien hij in een bench te zitten die is goedgekeurd en aan de eisen van de maatschappij voldoet.

Een goede bench kunt u kopen via een dierenspeciaalzaak. Een goede bench is ventilerend en kan men afsluiten zonder dat er een speciale sleutel nodig is.
De bodem is bedekt met kranten of een deken. Natuurlijk moet de hond goed in de bench passen. Niet te klein zodat de hond geen ruimte heeft en niet te groot zodat de hond niet tijdens de vlucht alle hoekjes van de bench te zien krijgt.

Op de bench kunt u een label bevestigen met uw eigen gegevens (naam van u en naam van de hond), telefoonnummers, vluchtgegevens (vluchtnummer, plaats van bestemming). Vermeld ook wanneer u hond voor het laatst heeft gegeten en gedronken.

Het is verstandig om de documenten van de hond met de hond mee te laten reizen. Mocht men ergens deze gegevens willen inzien hoeft men niet de hond vast te houden totdat u deze documenten kunt overhandigen.

Het is ook slim om een halsband om te doen met duidelijke identificatie van de hond. Het kan helaas voorkomen dat door alle spanningen de hond besluit om de benen te nemen. Een extra riem kan geen kwaad. Bevestig deze ook aan de bench, mocht iemand de hond uit de bench willen halen dan is dat eenvoudiger.

Moet u tijdens de reis overstappen? Vraag dan of u de hond kunt ophalen en mag uitlaten.

Aangekomen op de bestemming

Zodra u geland bent vraagt u het personeel of ze met voorrang de hond kunnen uitladen. Men kan de hond op de bagageband plaatsen maar de maatschappijen hebben verschillende werkwijzen.
Zorg dat u vochtige doekjes bij de hand heeft om de hond schoon te kunnen maken. Misschien heeft die tijdens de vlucht toch moeten poepen of plassen.

Verdere informatie over honden


Register New Account
Reset Password
Parkings vergelijken
  • Total (0)
Compare